Immaterielle rettigheder (IPR)

Immaterialret eller immaterielle rettigheder (IPR) er rettigheder til ikke-fysiske aktiver som f.eks. varemærker, domænenavne, designs, patenter og ophavsrettigheder. Vi har specialiserede juridiske rådgivere inden for disse områder, som kan hjælpe med at bringe klarhed over immaterielle rettigheder og aftaler for både brugere og rettighedshavere.

Immaterialret eller immaterielle rettigheder (IPR) er rettigheder til ikke-fysiske aktiver som f.eks. varemærker, domænenavne, designs, patenter og ophavsrettigheder. Vi har specialiserede juridiske rådgivere inden for disse områder, som kan hjælpe med at bringe klarhed over immaterielle rettigheder og aftaler for både brugere og rettighedshavere.

Immaterialret omfatter f.eks.:

Læs mere om de forskellige rettigheder nedenfor eller ved at trykke på dem foroven.

Oplever I, at jeres immaterielle rettigheder bliver krænket, eller at I bliver anklaget for at krænke andres rettigheder, har vi erfarne juridiske specialister, som kan bistå jer. Vi kan desuden bistå med at forhandle, udarbejde og fortolke licensaftaler vedrørende brug af alle former for immaterialretligt beskyttet materiale.

Udover at rådgive private kunder, har Poul Schmith/Kammeradvokaten også været statens foretrukne advokat siden 1936. Vi har i den egenskab hjulpet myndigheder med at løse en række tvister om ophavsrettigheder, patenter og varemærker samt sager om misbrug af domænenavne ved forligsforhandlinger og retssager, herunder som advokat for Ankenævnet for Patenter og Varemærker.

Når I vælger Poul Schmith/Kammeradvokaten som rådgiver inden for immaterialret, får I en rådgiver, der er interesseret i at lære jer og jeres virksomhed at kende. For os er det en prioritet at forstå jeres opgaver og virksomhed, da det hjælper os med at identificere jeres IPR-behov, herunder behov for beskyttelse eller behov for at opnå tilladelse til at bruge andres immaterialretligt beskyttede aktiver, hvad enten det måtte være varemærker, domænenavne, designs, ophavsrettigheder eller patenter.

Varemærke

Et varemærke er et tegn, som benyttes til at angive oprindelsen af en virksomheds varer og ydelser, og som derfor også kan indikere kvalitet. Et varemærke kan være et af de mest værdifulde aktiver, som en virksomhed ejer.

For at et varemærke kan registreres, skal det være egnet til at adskille varemærkeindehaverens varer eller ydelser fra andre virksomheders varer eller ydelser. Her hjælper vi jer med at komme rigtigt fra start.

Vi rådgiver om varemærkers registrerbarhed og tilbyder forundersøgelser, så det så vidt muligt sikres, at varemærket kan registreres og ikke allerede ejes af andre. Herudover bistår vi med ansøgningsstrategier, så varemærket beskyttes i de lande, hvor beskyttelsen er nødvendig. Når ansøgningen er indleveret, hjælper vi, hvis der opstår problemer med varemærkemyndighederne eller tredjeparter. Efter registrering hjælper vi med at vedligeholde porteføljen og sørger for at minde jer om fornyelsesfrister og andre relevante vedligeholdelsesfrister.

Udover administration af varemærkeporteføljer hjælper vi også, hvis I oplever problemer, som f.eks. krænkelse af egne rettigheder, eller hvis I bliver anklaget for at krænke andres rettigheder. I sådanne situationer bistår vi jer med at vurdere sagen og rådgiver om, hvordan den håndteres, såvel som med at forhandle eventuelle forligsaftaler på plads. Hvis det ikke er muligt at finde en mindelig løsning, kan vi også føre sagen ved de relevante nævn, domstole og voldgiftsretter.

Domænenavn

Et domænenavn er en populær del af de fleste virksomheders portefølje af forretningskendetegn og ofte et særdeles værdifuldt aktiv i denne portefølje, ligesom det kan være et værdifuldt aktiv for ophavsmænd og andre skabere. Domænenavne kan ligeledes være meget vigtige for myndigheder.

Desværre betyder populariteten og værdien af domænenavne også, at mange oplever, at deres forretningskendetegn, betegnelse eller navn bliver registreret som domænenavn af andre. Grunden til dette synes ofte at være, at registranterne håber på at kunne sælge domænenavnet til de rette indehavere med fortjeneste. Andre grunde kan være, at registranterne håber på at kunne snylte på den goodwill, som er forbundet med indehavernes kendetegn.

Vi hjælper jer med at finde ud af, om der er tale om en krænkelse af jeres kendetegn, hvis andre registrerer dette som domænenavn. Hvis der er tale om en krænkelse, kan bistår vi desuden med at indkredse de muligheder, der er for at få domænenavnet overdraget eller slettet. Vi kan i den forbindelse hjælpe med at udarbejde og indlevere domænenavnsklager til relevante klagenævn.

Ophavsret

Ophavsret er en eneret til et litterært eller kunstnerisk værk, f.eks. en bog, et stykke musik, et maleri eller en film. Ophavsret medfører en eneret til at fremstille eksemplarer af værket og til at gøre værket tilgængeligt for almenheden. I henhold til den danske ophavsretslov opstår ophavsretten ved frembringelsen af værket og tilfalder skaberen af dette. Ophavsrettigheder skal således ikke registreres.

Vores specialister hjælper både skabere og brugere af ophavsretligt beskyttet materiale i henhold til de danske regler og EU-reglerne. Vi bistår skabere med at beskytte og kommercialisere deres værker, og vi bistår brugere med at opnå ret til at benytte ophavsretligt beskyttet materiale på de bedst mulige vilkår.

Vores ophavsretsspecialister har stor erfaring med håndtering af ophavsretskrænkelser af enhver slags og med at forhandle og fortolke aftaler om ophavsretligt beskyttet materiale.

Brug af beskyttede kulturprodukter

Vi bistår med alt lige fra forhandling, udarbejdelse og fortolkning af aftaler om brug af kulturprodukter, som f.eks. musik, bøger, fotografier, film og tv, til førelse af rets- og voldgiftssager om påståede rettighedskrænkelser.

Benytter din virksomhed eller myndighed musik, film, tv-udsendelser, elektroniske spil, bøger, tidsskrifter, fotografier eller andre beskyttede kulturprodukter, og har I brug for at finde ud af, om denne benyttelse kræver aftaler med rettighedshaverne? Har I allerede indgået aftaler, som imidlertid er uforståelige, utilstrækkelige eller på anden vis uhensigtsmæssige? Eller er I blevet mødt med forbud mod brug af beskyttede kulturprodukter, eller risikerer I et sådant forbud?

Vores specialister kan hjælpe med spørgsmål og aftaler om rettigheder til beskyttede kulturprodukter. Vi har særlig erfaring med at sikre brugere klare og rimelige vilkår i forbindelse med digitale udnyttelser. Vi bistår både ved almindelige licensaftaler og ved såkaldte aftalelicenser og tvangslicenser. I sidstnævnte tilfælde kan det blive aktuelt at føre en sag ved Ophavsretslicensnævnet eller domstolene for at sikre afbalancerede vilkår i forhold til rettighedshaverne.

Vi tilbyder juridisk bistand inden for alle områder relateret til beskyttede kulturprodukter. Vi bistår bl.a. med at:

  • Indkredse beskyttede benyttelser af kulturprodukter, f.eks. musik, film, tv, bøger og fotografier
  • Forhandle, udarbejde og fortolke aftaler om rettigheder til kulturprodukter – både aftaler om erhvervelse af selve ophavsretten og aftaler om opnåelse af brugsrettigheder, dvs. licensaftaler
  • Skabe overblik over licensaftaler samt hjælpe med at styre og overholde sådanne aftaler
  • Føre rets- og voldgiftssager om aftaler om benyttelse af kulturprodukter samt om påståede rettighedskrænkelser, herunder forbudssager

Rettigheder til software – fra brugerens perspektiv

Vi har stor erfaring med at sikre brugere gode, forståelige aftaler om rettigheder til software. Det gælder både i forhold til standard- og specialudviklet software.

Benytter din virksomhed eller myndighed standardsoftware eller specialudviklet software, som I har brug for at indgå aftaler om? Eller har I allerede indgået sådanne aftaler, som imidlertid er uforståelige, utilstrækkelige eller på anden vis uhensigtsmæssige? Skal jeres brug af software auditeres, eller er det allerede sket? Er I blevet mødt med forbud mod brug af software, eller risikerer I et sådant forbud?

Vi har lang og bred erfaring med at bistå brugere med at forhandle, udarbejde og fortolke aftaler om rettigheder til software; det gælder både aftaler om erhvervelse af selve immaterialretten til specialudviklet software og aftaler om opnåelse af brugsrettigheder, dvs. licensaftaler, til standardsoftware. Vi hjælper desuden ved auditering og tvister.

Vi tilbyder juridisk bistand inden for alle områder relateret til softwarerettigheder. Vi bistår bl.a. med at:

  • Sikre klare og overskuelige vilkår for brug af standardsoftware, som ellers typisk er reguleret af svært tilgængelige aftaler
  • Sikre de rigtige rettigheder til specialudviklet software, så brugeren opnår frihed til at benytte softwaren fremover og ikke bliver afhængig af leverandøren
  • Skabe overblik over licensaftaler og evt. styre og overholde sådanne aftaler
  • Rådgive både før, under og efter auditering
  • Føre rets- og voldgiftssager om softwareaftaler og om påståede rettighedskrænkelser

Designbeskyttelse

Et design beskytter et produkts udformning og udseende. Det er muligt at beskytte et design, hvis designet er nyt og har individuel karakter. Vi hjælper jer med at beskytte designs, og vi rådgiver om designs registrerbarhed og bistår med at udarbejde og indlevere ansøgninger.

Når en ansøgning er indleveret, hjælper vi, hvis der skulle opstå problemer med myndigheder eller tredjeparter. Efter registrering sørger vi for at vedligeholde registreringen og holde jer orienteret, når designet skal fornyes eller kræver anden vedligeholdelse.

Udover administration af designporteføljer, kan vi også hjælpe, hvis I oplever problemer som f.eks. krænkelse af jeres design, eller hvis I bliver anklaget for at krænke andres design. I sådanne situationer bistår vi med at vurdere sagen og rådgive om, hvordan den skal håndteres, såvel som med at forhandle eventuelle forligsaftaler på plads. Hvis det ikke er muligt at finde en mindelig løsning, kan vi også føre sagen ved de relevante nævn, domstole og voldgiftsretter.

Læs mere om SÆRLIGE YDELSER INDEN FOR IMMATERIELLE RETTIGHEDER

Patent

Et patent er en eneret til en ny opfindelse, der løser et teknisk problem. Vi bistår opfindere og andre med at opnå patentbeskyttelse med hjælp fra erfarne eksterne patentrådgivere. Vi hjælper også med at kommercialisere patentrettigheder, f.eks. gennem overdragelse og licensaftaler.

Herudover bistår vi licenshavere med at forhandle, udarbejde og fortolke aftaler om deres brug af patentbeskyttede opfindelser. Vi fører også sager vedrørende fortolkningen af patentaftaler og påståede patentkrænkelser, herunder forbudssager.

Kontakt os, hvis du er i tvivl om rettigheder

Bruger din virksomhed eller myndighed beskyttet materiale, som kræver en aftale? Eller har din virksomhed eller myndighed allerede en aftale, som imidlertid er uforståelig og uhensigtsmæssig? Har du brug for at kommercialisere eller håndhæve immaterielle rettigheder? Kontakt vores juridiske specialister for erfaren rådgivning.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve

Mere end 20.000 personer abonnerer på vores nyhedsbreve og modtager løbende vores juridiske nyheder og publikationer. Nyhedsbrevene giver også et overblik over vores kurser, webinarer og netværksmøder, og fra tid til anden indeholder de information om særlige arrangementer inden for de områder, du interesserer dig for. Vi ser frem til at dele vores viden om juridiske emner med dig.