Ophavsret
Ophavsret er en eneret til et litterært eller kunstnerisk værk, f.eks. en bog, et stykke musik, et maleri eller en film. Ophavsret medfører en eneret til at fremstille eksemplarer af værket og til at gøre værket tilgængeligt for almenheden. I henhold til den danske ophavsretslov opstår ophavsretten ved frembringelsen af værket og tilfalder skaberen af dette. Ophavsrettigheder skal således ikke registreres.
Vores specialister hjælper både skabere og brugere af ophavsretligt beskyttet materiale i henhold til de danske regler og EU-reglerne. Vi bistår skabere med at beskytte og kommercialisere deres værker, og vi bistår brugere med at opnå ret til at benytte ophavsretligt beskyttet materiale på de bedst mulige vilkår.
Vores ophavsretsspecialister har stor erfaring med håndtering af ophavsretskrænkelser af enhver slags og med at forhandle og fortolke aftaler om ophavsretligt beskyttet materiale.
Brug af beskyttede kulturprodukter
Vi bistår med alt lige fra forhandling, udarbejdelse og fortolkning af aftaler om brug af kulturprodukter, som f.eks. musik, bøger, fotografier, film og tv, til førelse af rets- og voldgiftssager om påståede rettighedskrænkelser.
Benytter din virksomhed eller myndighed musik, film, tv-udsendelser, elektroniske spil, bøger, tidsskrifter, fotografier eller andre beskyttede kulturprodukter, og har I brug for at finde ud af, om denne benyttelse kræver aftaler med rettighedshaverne? Har I allerede indgået aftaler, som imidlertid er uforståelige, utilstrækkelige eller på anden vis uhensigtsmæssige? Eller er I blevet mødt med forbud mod brug af beskyttede kulturprodukter, eller risikerer I et sådant forbud?
Vores specialister kan hjælpe med spørgsmål og aftaler om rettigheder til beskyttede kulturprodukter. Vi har særlig erfaring med at sikre brugere klare og rimelige vilkår i forbindelse med digitale udnyttelser. Vi bistår både ved almindelige licensaftaler og ved såkaldte aftalelicenser og tvangslicenser. I sidstnævnte tilfælde kan det blive aktuelt at føre en sag ved Ophavsretslicensnævnet eller domstolene for at sikre afbalancerede vilkår i forhold til rettighedshaverne.
Vi tilbyder juridisk bistand inden for alle områder relateret til beskyttede kulturprodukter. Vi bistår bl.a. med at:
- Indkredse beskyttede benyttelser af kulturprodukter, f.eks. musik, film, tv, bøger og fotografier
- Forhandle, udarbejde og fortolke aftaler om rettigheder til kulturprodukter – både aftaler om erhvervelse af selve ophavsretten og aftaler om opnåelse af brugsrettigheder, dvs. licensaftaler
- Skabe overblik over licensaftaler samt hjælpe med at styre og overholde sådanne aftaler
- Føre rets- og voldgiftssager om aftaler om benyttelse af kulturprodukter samt om påståede rettighedskrænkelser, herunder forbudssager
Rettigheder til software – fra brugerens perspektiv
Vi har stor erfaring med at sikre brugere gode, forståelige aftaler om rettigheder til software. Det gælder både i forhold til standard- og specialudviklet software.
Benytter din virksomhed eller myndighed standardsoftware eller specialudviklet software, som I har brug for at indgå aftaler om? Eller har I allerede indgået sådanne aftaler, som imidlertid er uforståelige, utilstrækkelige eller på anden vis uhensigtsmæssige? Skal jeres brug af software auditeres, eller er det allerede sket? Er I blevet mødt med forbud mod brug af software, eller risikerer I et sådant forbud?
Vi har lang og bred erfaring med at bistå brugere med at forhandle, udarbejde og fortolke aftaler om rettigheder til software; det gælder både aftaler om erhvervelse af selve immaterialretten til specialudviklet software og aftaler om opnåelse af brugsrettigheder, dvs. licensaftaler, til standardsoftware. Vi hjælper desuden ved auditering og tvister.
Vi tilbyder juridisk bistand inden for alle områder relateret til softwarerettigheder. Vi bistår bl.a. med at:
- Sikre klare og overskuelige vilkår for brug af standardsoftware, som ellers typisk er reguleret af svært tilgængelige aftaler
- Sikre de rigtige rettigheder til specialudviklet software, så brugeren opnår frihed til at benytte softwaren fremover og ikke bliver afhængig af leverandøren
- Skabe overblik over licensaftaler og evt. styre og overholde sådanne aftaler
- Rådgive både før, under og efter auditering
- Føre rets- og voldgiftssager om softwareaftaler og om påståede rettighedskrænkelser