Om firmaet

Fokus på grøn omstilling

Som firma vil vi gerne løfte et samfundsansvar ved at bidrage til den grønne omstilling og de ambitioner, der er formuleret i regeringens klimalov.

SCIENCE BASED TARGETS INITIATIVE (SBTI)

Blandt de første advokatkontorer i Danmark er Poul Schmith/Kammeradvokatens klimamål blevet valideret af den uafhængige og mest anerkendte globale klimastandard for virksomheder, Science Based Targets initiative (SBTi).

Læs mere

BINDENDE KLIMAMÅLSÆTNING

Med udgangspunkt i en årlig intern CO2-kortlægning, som munder ud i vores klimaregnskaber, har vi en ambition om at reducere vores udledning.

Konkret har vi opstillet en bindende klimamålsætning, som er i overensstemmelse med Parisaftalen – et såkaldt ”near-term science-based target”, der støtter vores arbejde med at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader.

Konkret har vi således afdækket et så godt som fuldt dækkende scope 3, dvs. aftryk fra stort set alle vores indirekte udledninger (transport, fødevarer, møbelindkøb, leverandøraftaler osv.), bl.a. fordi vi har haft adgang til nye regnemodeller for f.eks. CONCITO’s fødevareberegner.

Vores SBTi-målsætning er, at vi, med 2022 som basisår, forpligter os på, at vi:

  • Inden udgangen af 2030 har reduceret vores CO2-udledninger på egne matrikler i København og Aarhus med 70% (klimaregnskabernes scope 1+2-kategorier), hvilket vi monitorerer gennem vores årlige klimaregnskaber.
  • Inden udgangen af 2028 har sikret, at 71,8% af vores leverandører har opstillet reduktionsmål for udledninger gennem tilslutning til SBTi (scope 3 hos os, men scope 1 hos leverandørerne).


Med denne målsætning ønsker vi både at få reduceret vores egen CO2-udledning, både direkte og gennem vores leverandører og samarbejdspartnere, ligesom vi tilstræber, når det er relevant, at understøtte grøn omstilling i vores juridiske rådgivning.

VI TILSTRÆBER AT TAGE ET GRØNT ANSVAR

Vi ser i vores CO2-regnskab ikke kun på vores egen direkte udledning, men også på vores indirekte udledning, dvs. udledningen fra de transportmidler, vi bruger, den udledning vores leverandører har ved produktion af de produkter, vi køber hos dem osv. (scope 3). Vi er i vores seneste klimaregnskab lykkedes med at få endnu flere kategorier med.

I forlængelse af vores klimaregnskaber har vi igangsat en lang række initiativer, der skal hjælpe os med hurtigt og effektivt at indfri vores ambitioner, bl.a.:r. Vi er gik fra 2022 væk fra offsetting som en del af vores forberedelse til klimastandarden Science Based Targets. Vi har i mellemperioden i stedet valgt at give en donation til WWF Verdensnaturfondens arbejde med biodiversitet og naturbevarelse.

Fortsat transparens og rapportering. Vi har valgt årligt at aflægge klimaregnskab for at skabe transparens om Vores første klimaregnskab er med 2018-data.

Fokus på elforbrug. Hovedparten af firmaets kontorarealer får nu leveret strøm, der har certifikat på at være produceret af vindmøller i den udstrækning, det er muligt. De resterende arealer er lejemål, hvor firmaet er i dialog med udlejer om overgang til "grønnere" strøm.

Fokus på energieffektivisering. I det nye domicil i København har der været stort fokus på at træffe grønne valg og energieffektivisere allerede i forbindelse med renoveringen. Der er således etableret solceller på taget, opsat sensor- og dagslysstyret belysning samt el-ladestandere på parkeringspladsen.

Inventar med fokus på miljø- og klimahensyn samt lang holdbarhed. I forbindelse med indkøb af møbler og inventar til vores nye domicil har vi haft stort fokus på løsninger, hvor det tilstræbes, at leverandøren og produktionen støtter den grønne omstilling. Det betyder i praksis, at vi har haft fokus på møblernes klimaaftryk, holdbarhed og mulighed for at indgå i en cirkulær økonomi. Helt konkret har vi indhentet tal på CO2 -udledningerne fra en meget stor del af de møbler, vi har købt, da det fra start har været et krav for os at kunne træffe grønnere valg på baggrund af denne indsigt. Derudover har vi fokuseret på langtidsholdbart design og vedligehold, der giver os mulighed for at udskifte dele af et møbel uden at skulle kassere det hele ved en defekt eller ved slid og ælde.

Møbelindkøb. En del af vores møbler (ca. 50 % af alt nyindkøbt inventar målt på antal enheder) er mærket med EU-Blomsten - det officielle europæiske miljømærke. Det betyder, at der er stillet skrappe miljø- og kemikaliekrav. Samtidig har møblerne gennemgået den påkrævede kontrol med fokus på at mindske den samlede miljøbelastning fra produktion og forbrug. EU-Blomsten ser nemlig på hele møblets livscyklus og tager højde for både mennesker, miljø og jordens ressourcer.  

Affaldssortering. Vi har styrket vores affaldssortering med henblik på biobrændsel. Firmaets køkken og medarbejdere sorterer madaffaldet i kantinerne i København og Aarhus. Desuden er der affaldsstationer på alle etager i København, hvor der sorteres papir, madaffald, restaffald, mad- og drikkekartoner. Firmaets madaffald indsamles af Daka ReFood, som anvender det i produktionen af biobrændsel. Firmaet arbejder hele tiden på at nedbringe affaldsmængderne, bl.a. gennem interne nudging tiltag.

Madspildsprojekt. Løbende madspildsreduktion i firmaets kantine i København, både gennem affaldssortering og i form af konceptet ’Overskudsboksen’, hvor overskudsmad fra frokosten kan købes med hjem.

Mindre materialeforbrug. Reduktion i tryk, print og merchandise, bl.a. i forbindelse med events, netværk og messer.
Udfasning af engangsservice. Nedskalering af alle former for engangsservice med henblik på egentlig udfasning.

Udfasning af engangsservice. Nedskalering af alle former for engangsservice med henblik på egentlig udfasning.
Udgået: Offsetting som supplement til organisk (reel) CO2-reduktion. I 2020-2021 købte firmaet klimakompensation for den manko, der var op til de 70%, som firmaet satte som mål. På den måde var det både en omkostning for firmaet at investere i CO2-reduktioner og en omkostning at lade være. Offsetting-donationerne i 2020 og 2021 var målrettet konstruktion af bygninger opført i træelementer, som var garanteret en levetid på mindst 50 år. Træer, der vokser, optager CO2 – men CO2’en ledes tilbage til atmosfæren i det øjeblik, træerne fældes og enten nedbrydes eller forbrændes til f.eks. energiproduktion. Derved ryger klimaeffekten tilbage på nul. Læs mere om projektet ”Wooden Building Elements” her. Vi er gik fra 2022 væk fra offsetting som en del af vores forberedelse til klimastandarden Science Based Targets. Vi har i mellemperioden i stedet valgt at give en donation til WWF Verdensnaturfondens arbejde med biodiversitet og naturbevarelse.

Fokus på ændringer i transportformer. Cykelpark med firmacykler til de korte ture og møder tæt på.

Tilstræbelse af at tilpasse den juridiske rådgivning hvor det er relevant. Udover vores interne spor, der skal bidrage til at reducere vores aftryk i ”egen baghave”, ønsker vi fortsat at gøre en positiv forskel gennem andre, dvs. vores kunder og samarbejdspartnere. Den grønne omstilling indgår i stigende grad i vores juridiske rådgivning, både på f.eks. ESG-området og på konkrete projekter, f.eks. Energiøen i Nordsøen, Thor og Hesselø Offshore Vindparker på i alt ca. 2 GW, elektrificeringsprogrammet mv.

Samarbejde med WWF VERDENSNATURFONDEN

Som en del af vores bidrag til kampen mod naturkrisen bistår vi WWF Verdensnaturfonden med pro bono (vederlagsfri) rådgivning, bl.a. på skovprojekter i udlandet, f.eks. i Asien.

Nyheder & viden

EN DEL AF ET BÆREDYGTIGT FÆLLESSKAB

CONCITO. Vi tiltrådte i 2019 den grønne tænketank CONCITO, eksklusivt som det første advokatfirma i Danmark. Her indgår vores advokater pro bono i en række arbejdsgrupper, der skal styrke klimadagsordenen.

UN Global Compact. Vi har tilsluttet os UN Global Compact, der er verdens største frivillige initiativ for ansvarlige virksomheder. Initiativet sætter en fælles ramme for kommunikationen om virksomheders fremskridt og engagement inden for ansvarlig virksomhedsledelse. Det betyder, at vi som firma forpligter os til hvert år at afrapportere på, hvordan vi arbejder med dimensionerne Menneskerettigheder, Arbejdstagerrettigheder, Miljø, Antikorruption samt de 17 verdensmål.

BREEAM. Vi er glade for, at kontorbygningen, som vi lejer i København, er BREEAM-certificeret med ”very good” takket være vores udlejer.

Legal500 Green Guide. Firmaet er blevet optaget i Legal500 Green Guide. Guiden anviser på globalt plan hvilke advokatfirmaer, som har formået at demonstrere et bidrag til den grønne omstilling. Den har et helhedsorienteret fokus på firmaers engagement i bæredygtighed, dvs. både rådgivningen af klienter og firmaernes egne bæredygtighedspraksisser og initiativer. Du kan læse mere her.

Real ESG. Ejendomsbranchen har i 2024 fået et fælles og gratis open source ESG-rapporteringsværktøj. Vi har som firma været med til at udvikle den første prototype, og vil gerne være med til at sikre større transparens på både E, S og G. Læs mere og hent vores rapport her.