Portræt: Hun finder sin drivkraft i de udfordrende sager

Partner og advokat hos Poul Schmith/Kammeradvokaten Rebecca Vikjær-Andresen fylder 40 år den 22. februar. Rebecca er en del af firmaets EU- og markedsreguleringsteam, hvor hun dagligt rådgiver både myndigheder og andre kunder i komplekse problemstillinger inden for statsstøtteret og anden EU-ret. Som for så mange andre har COVID-19 sat sit præg på Rebeccas arbejdsopgaver de sidste par år, hvor hun også har specialiseret sig i et nyt retsområde.

Partner og advokat hos Poul Schmith/Kammeradvokaten Rebecca Vikjær-Andresen fylder 40 år den 22. februar. Rebecca er en del af firmaets EU- og markedsreguleringsteam, hvor hun dagligt rådgiver både myndigheder og andre kunder i komplekse problemstillinger inden for statsstøtteret og anden EU-ret. Som for så mange andre har COVID-19 sat sit præg på Rebeccas arbejdsopgaver de sidste par år, hvor hun også har specialiseret sig i et nyt retsområde.

Bistår med kompleks EU-ret og statsstøtteret i alle afskygninger

Rebeccas hverdag er fyldt med forskelligartede opgaver inden for statsstøtteret og EU-retlig markedsregulering. Den EU-retlige regulering er stødt stigende i sin kompleksitet og omfang, og hun og teamet træder til, når myndighederne er udfordrede i retssager, i kompleks dialog med Europa-Kommissionen eller i tilrettelæggelse eller review af nationale regler, hvor rådgivning om EU-retten er central. Det foregår ofte i et krydsfelt af kompleks jura, proceshåndtering og politiske og strategiske overvejelser.

”Både statsstøtteretlige og andre EU-retlige problemstillinger opstår i mange forskellige sammenhænge og på vidt forskellige måder. Det trives jeg rigtig godt med, og det giver mig mulighed for at arbejde sammen med mange typer kunder om deres meget individuelle behov. Jeg arbejder mest med de statslige myndigheder, og derudover er det primært offentligt ejede virksomheder, regioner og kommuner. Sagerne har ofte andre juridiske vinkler end ren EU-ret, og derfor arbejder jeg meget ofte sammen med gode kræfter på tværs af firmaet, så kunderne får den bedst mulige samlede løsning. Det interne samarbejde og berøring med store dele af firmaet sætter jeg virkelig stor pris på.”

I det seneste par år har særligt coronarelaterede udfordringer fyldt rigtig meget. Rebecca har hjulpet med design og EU-godkendelse af en række coronastøtteordninger for bl.a. Finansministeriet i forbindelse med Danmarks Genopretningsfond, for Transportministeriet i relation til både togtrafikken og luftfarten og ikke mindst for Fødevareministeriet, hvor milliardstøtten til de danske minkavlere er implementeret ved en række støtteordninger.

Ud over de traditionelle støtteordninger, så opstår de statsstøtteretlige overvejelser dog også i f.eks. M&A-transaktioner, der involverer offentligt ejerskab, eller ved design af afgiftsordninger. Rebecca bistod f.eks. Skatteministeriet i relation til Europa-Kommissionen i en årelang dialog, da Kommissionen rejste tvivl om, hvorvidt den danske fedtafgift, der blev verdensberømt, udskældt og afskaffet i årene omkring 2011, indebar ulovlig statsstøtte til bl.a. de fødevareproducenter, der ikke skulle betale afgiften. Det blev Rebeccas ilddåb i statsstøtterettens univers.

Et nyt retsområde skal afværge trusler mod national sikkerhed

Ud over de mange coronarelaterede opgaver, så har Rebecca også brugt det seneste år på et helt nyt retsområde, som handler om screening af udenlandske investeringer (foreign direct investments – FDI) i danske virksomheder inden for en række særligt følsomme sektorer og aktiviteter. Formålet med reglerne, der har ophæng i en EU-forordning, er at undgå trusler mod national sikkerhed og offentlig orden.

”De fleste af EU’s medlemsstater har inden for de seneste par år indført tilsvarende – men ret forskelligartede – screeningsordninger eller er på nippet til det. Derfor prioriterer jeg også tid på at netværke med advokater og andre, der beskæftiger sig med FDI rundt omkring i Europa. Med det speciale i hånden bistår jeg vores M&A-afdeling, men faktisk også vores udbudsafdelinger, da visse leverandør- og serviceaftaler først kan indgås efter screening. Det er et rigtig spændende og komplekst retsområde.”

De udfordrende sager og det gode samarbejde er vigtigt

At Rebecca landede hos Poul Schmith/Kammeradvokaten som fuldmægtig for ca. 14 år siden betragter hun som ret tilfældigt. Hun fik indblik i firmaet gennem partnerne Peter Biering og Peter Hedegaard Madsen, som var vejledere for hendes processpilhold i den internationale konkurrence ”The European Law Moot Court” på Rebeccas sidste studieår.

”Da resten af holdet skulle starte som fuldmægtige i firmaet, fulgte jeg vist bare trop uden de store overvejelser. Men det er på ingen måder tilfældigt, at jeg er her i dag, og heller ikke, at jeg i 2015 vendte tilbage til firmaet efter nogle år som ung advokat hos Nielsen Nørager og en orlov i New York. Både dengang og nu er den røde tråd for mine karrierevalg, at jeg er drevet af udfordrende sager og samarbejde med mennesker, der både er ekstremt dygtige og behagelige at løse opgaverne sammen med. Og begge dele får jeg opfyldt hver eneste dag.”

Rebecca bor på Frederiksberg sammen med sin mand Emil, der også har været fuldmægtig og advokat i firmaet, og deres fire børn – en pige på 7 år, tvillingedrenge på 5 år og en pige på 2 år. Med en travl karriere og fire børn er der ikke nævneværdig tid til fritidsinteresser – ud over selvfølgelig LEGO og pudekamp.

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Når du tilmelder dig vores nyhedsbreve, bliver du opdateret på seneste nyt fra de retsområder, som du ønsker at følge. Du får også adgang til kommende kurser, webinarer og arrangementer – alt sammen designet til at holde dig informeret og ajour. Uanset om du er på udkig efter rådgivning, viden eller netværksmuligheder, er vores nyhedsbreve din nøgle til det hele.