Jubilæumsportræt: Indsigtsfuld jurist med respekt og passion for miljøet

Videbegærlig, vedholdende og respektfuld for naturen, der omgiver os. Ordene beskriver partner og advokat Britta Moll Bown, en specialist ud i miljøretten, som den 1. maj 2022 kan fejre sit 25-års jubilæum hos Poul Schmith/Kammeradvokaten.

Videbegærlig, vedholdende og respektfuld for naturen, der omgiver os. Ordene beskriver partner og advokat Britta Moll Bown, en specialist ud i miljøretten, som den 1. maj 2022 kan fejre sit 25-års jubilæum hos Poul Schmith/Kammeradvokaten.

Britta Moll Bown er en del af et af landets største og mest erfarne specialistteams inden for rådgivning af den offentlige og private sektor om miljøretlige forhold, planlægning, energiforsyning samt klimarelaterede projekter. Hun har gennem årene opnået et indgående kendskab til de særlige forvaltningsretlige spørgsmål, der opstår ved behandlingen af miljøsager. Navnlig sager inden for natur- og habitatbeskyttelse samt naturfredning står Brittas advokathjerte nært.

”I både retssager og rådgivning har jeg respekt for gældende miljøregler, EU-direktiver og naturhensyn. Meget af mit arbejde handler om at beskytte og forbedre natur og miljø. Men det handler også om at få afgjort tvister og få afklaret de mange spørgsmål om fortolkning og anvendelse af reglerne, som uundgåeligt opstår, navnlig ved anvendelse af EU-reglerne. Det er et spændende arbejde at være en del af – for miljøreglerne har stor betydning i samfundet og for virksomheder og borgere.

Forskellige roller i sagerne har skabt indsigt og udsyn

Britta er uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet i 1991 og var i fem år ansat i advokatfirmaet Hjejle Gersted Mogensen (i dag Bruun & Hjejle), inden hun kom til Poul Schmith/Kammeradvokaten i 1996.

Jeg var nok en af de første advokater i firmaet, der var oplært på et erhvervskontor og havde erfaring med virksomheders og private borgeres juridiske udfordringer. Det var en fordel for mig, når jeg så skulle til at sidde på de offentlige myndigheders side af bordet som statens rådgiver og advokat. Jeg kendte til begges synspunkter og agendaer.”

Med sin kommercielle baggrund kunne Britta hos Kammeradvokaten jonglere og ikke mindst forstå de forskellige synspunkter og perspektiver i sagerne. Det har fuldt hende i alle årene og er noget, hun bevidst har været nysgerrig overfor. Senest greb hun i 2020 muligheden for at tage 10 måneders orlov for at virke som konstitueret landsretsdommer ved Østre Landsret.

”Jeg er meget taknemmelig for, at firmaet og kollegerne bakkede op om mit ønske og gav mig muligheden for at arbejde ved domstolene en periode. Det var interessant at blive præsenteret for nye juridiske og samfundsmæssige problemstillinger, og mødet med borgere fra forskellige samfundsgrupper gav et indblik i mange forhold og forskellige synspunkter.”

Problemstillingerne er blevet flere, mere komplekse og forskelligartede

At det skulle blive til over 25 år i samme firma, havde Britta på ingen måde i tankerne, da hun for første gang trådte ind ad døren til Poul Schmith/Kammeradvokaten, der dengang lå på Vimmelskaftet 47 i indre København og havde lidt over 100 ansatte.

"Dengang var tilgangen og fordelingen af sager ikke så systematiseret som i dag, og som dygtige jurister var vi eksperter i alle sagstyper. Som årene er gået, og virksomheden er vækstet til det syvdobbelte, er mit juridiske fagområde lidt smallere, men lovgivningen ændres jo hele tiden, og problemstillingerne er blevet flere, mere komplekse og forskelligartede. Der er stadig rigelig at give sig i kast med.”

Ikke bare har Britta formået at holde en faglig kadence og forny sig personligt, hun vil også gerne dele ud af sin erfaring og viden. I 2018 udgav hun bogen ”Byggeloven med kommentarer”, og hun er senest blevet redaktør for Kendelser om Fast Ejendom hos Djøf Forlag. Ligeledes fungerer hun som oplægsholder på konferencer om miljø og klima og har tidligere siddet i bestyrelsen hos Danske Miljøadvokater.

Britta bor i Virum med sin mand, Jonathan, og den sidste hjemmeboende ud af tre fælles børn. Hun både løber og dyrker yoga, men nyder også at sidde stille med en god bog, især skønlitterære værker, men også rejsebeskrivelser og biografier. Bøgerne er oftest af nye forfattere eller forfattere fra andre verdensdele.