Højesteretsdom i ”beneficial owner”-sagerne

Højesteret har den 9. januar 2023 afsagt dom i det såkaldte ”beneficial owner”-sagskompleks.

Højesteret har den 9. januar 2023 afsagt dom i det såkaldte ”beneficial owner”-sagskompleks.

Højesteret har den 9. januar 2023 afsagt dom i to sager i det såkaldte ”beneficial owner”-sagskompleks.

Sagerne i sagskomplekset angår, om en række danske selskaber skulle have indeholdt dansk kildeskat ved betaling af udbytter eller renter til deres udenlandske moderselskaber, og om de er ansvarlige over for det offentlige for betaling af de indeholdelsespligtige beløb. Der verserer en række sager herom ved domstolene.

Sagerne rejser forskellige spørgsmål, herunder om fortolkningen af EU-retten, Danmarks dobbeltbeskatningsoverenskomster og de danske regler om kildebeskatning. Endvidere rejser nogle af udbyttesagerne spørgsmål om morarenter af ikke-indeholdte beløb.

De EU-retlige spørgsmål i sagskomplekset har været en tur forbi EU-Domstolen. I 2019 afsagde EU-Domstolens Store Afdeling således to domme i 6 sager, hvor Østre Landsret og Vestre Landsret havde forelagt en række præjudicielle spørgsmål for EU-Domstolen vedrørende fortolkningen af moder-/datterselskabsdirektivet, rente-/royaltydirektivet og traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (tidligere EF-traktaten). Se vores nyhed om EU-Domstolens domme her.

Såvel Østre Landsret som Vestre Landsret har efterfølgende afsagt domme i flere af sagerne i sagskomplekset, som alle er anket til Højesteret. Endvidere verserer der fortsat en række sager ved landsretterne.

Nu har Højesteret afsagt sin første dom i sagskomplekset. Sagen vedrører to sager om udlodning af udbytter fra henholdsvis TDC A/S og NetApp Denmark ApS, som Østre Landsret afsagde dom i den 3. maj 2021. Se vores nyhed om Østre Landsrets dom her.

Ved Højesterets dom har Skatteministeriet fået medhold i alle de spørgsmål – på nært et enkelt – som de to sager rejser.

Det ene spørgsmål, som ministeriet ikke fik medhold i, førte til, at Højesteret fandt, at NetApp Denmark ApS ikke havde pligt til at indeholde udbytteskat af det mindste af de to udbytter, som sagen vedrørende NetApp angik. For så vidt angår det andet udbytte, fik Skatteministeriet medhold i, at der skulle have været indeholdt kildeskat ved udbytteudlodningen, og at selskabet er ansvarlig over for det offentlige for betaling af det ikke indeholdte beløb.

For så vidt angår udbytteudlodningen omhandlet i sagen vedrørende TDC A/S, fik Skatteministeriet fuldt medhold i, at det omhandlede udbytte er skattepligtigt.

Dommen kan læses på Højesterets hjemmeside her.

Skatteministeriets interesser for Østre Landsret og Højesteret blev varetaget af advokat Søren Horsbøl Jensen, advokat Tim Holmager og advokat Robert Andersen.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREVE

Mere end 20.000 personer abonnerer på vores nyhedsbreve og modtager løbende vores juridiske nyheder og publikationer. Nyhedsbrevene giver også et overblik over vores kurser, webinarer og netværksmøder, og fra tid til anden indeholder de information om særlige arrangementer inden for de områder, du interesserer dig for. Vi ser frem til at dele vores viden om juridiske emner med dig.