Fødselsdagsportræt: Værdien af at sige noget dumt er stærkt undervurderet

Partner og advokat Steffen Sværke fylder 60 år den 27. november. Han er en af landets mest erfarne retssagsadvokater og fører primært sager på vegne af Skatteministeriet og Skattestyrelsen som en del af Kammeradvokataftalen.

Partner og advokat Steffen Sværke fylder 60 år den 27. november. Han er en af landets mest erfarne retssagsadvokater og fører primært sager på vegne af Skatteministeriet og Skattestyrelsen som en del af Kammeradvokataftalen.

Retssagerne, store som små, har været drivkraften i hele Steffen Sværkes karriere hos Poul Schmith/Kammeradvokaten. Den har strakt sig over 35 år, hvor omdrejningspunktet hurtigt blev skattemæssige tvister.

Hører du en advokat citere Medina i retten, kan det meget vel være Steffen Sværke. Dagens fødselar, der har ført ca. 200 sager i Højesteret, er nemlig ikke bleg for at citere popsange, hvis det er det, der skal til, for at sikre, at vigtige pointer bliver både bemærket og husket.

Og der har været tilstrækkeligt med sager at bruge sangcitater i. Langt de fleste både store og komplekse sager.

De senere år har særligt Udbyttesagens civilretlige spor været i fokus. Det gælder bl.a. den meget omtalte erstatningssag mellem Skatteforvaltningen og Bech-Bruun, som Steffen Sværke førte med kollegaen Boris Frederiksen. Den sag blev den 20. november 2023 afgjort i Højesteret til Skatteforvaltningens fordel.

Det samme har adskillige sager om transfer pricing. Den seneste sag i Højesteret var MÆRSK/MOGAS-sag. Spørgsmålet var, om den danske stat skattemæssigt var blevet tilgodeset nok med det danske selskabs samhandel ved olieprojekter i Qatar og Algeriet. En sag, som Skatteministeriet fik medhold i september i år. Der var tale om en samlet forhøjelse på over 10 mia. kr. og skatten med renter udgjorde flere mia. kr.

”Den spændende udfordring for mig er løbende at skulle sætte sig ind i nyt stof, derfor bliver det aldrig rutine at føre skattesager. Over årene har det bragt mig i berøring med mange retsområder og emner, som jeg ellers ikke havde særlig indsigt i. F.eks. selskabsret og finansieringsret, hvor vi i Udbyttesagen har nydt godt af at kunne trække på stærke kræfter på tværs af firmaet. Jeg har også ført sager om beskatning af gevinst på bitcoins, og der kunne man i starten godt være famlende over for den nye valuta, men også her var der god hjælp at hente fra en kollega i Aarhus.”

På spørgsmålet om hvilken sag, der har gjort størst indtryk, nævner Steffen ikke en skattesag som forventet, men derimod en erstatningssag, som han førte. Det er Blødersagen, hvor der blev givet HIV-inficeret blodplasma til bløderpatienter tilbage i 80’erne:

”Den sag havde et meget tragisk bagtæppe og ingen reelle vindere eller helbredelse for de berørte, da den blev afgjort i Højesteret i 1996.”

Vær skeptisk over for dine egne stærke sider

Som så mange andre før og efter ham var det tv-dramaserier fra amerikanske retssale, der inspirerede til at forfølge en karriere i de danske retssale:

”Danske retssager er måske ikke så farverige som de amerikanske, men spændingen i en retssal er den samme. Den spænding er der stadig for mig efter mange år og mange retssager. Det, der tiltaler mig, er konkurrencen i retten, det sker her og nu med afhøring og procedure. Du kommer på lige efter din modpart, og du skal være forberedt på at håndtere det, du ikke er forberedt på. Forberedelsen til at skulle i konkurrence, se modpartens svage og stærke sider og være skeptisk overfor sine egne stærke og svage sider. Det er det attraktive ved at føre retssager.”

Der er ingen tvivl om, at Steffen kan sit håndværk og kerer sig om det, ligesom han lægger stor vægt på, at det hele tiden kan trænes og forfines uanset, hvor erfaren man er. Særligt i forberedelsen af de store sager arbejder han tæt sammen med andre kolleger for at teste synspunkter og argumenter:

”Værdien af at sige noget dumt i forberedelsesfasen er stærkt undervurderet. Man kan bruge det i en sag, hvor noget kan gøres bedre eller et argument mere stærkt. I det dumme kan der ligge noget genialt, man skal bare finde det. Der må være en ærlig dialog, hvor man udvikler og tester synspunkter. Man må samarbejde og finde ud af, hvad der er op og ned. I retten skydes der med skarpt, og derfor skal man træne de skarpe synspunkter og turde at blive mødt med skarpe spørgsmål, for det bliver man i retten. Optimalt set skal man have forudset det hele.”

Inspirationskilden

Nok var det tv-serierne der gav inspiration til karrierevejen, men undervejs har kompetente kolleger inspireret, og her fremhæver Steffen særligt tidligere advokat og partner i firmaet HC Vinten:

”Han var klog og tænksom. Han arbejdede med tingene på en grundig måde og sagde tingene markant.”

At Steffen nu selv kan være en inspirationskilde for andre, vil han ikke høre tale om og svarer meget kategorisk, at ”det kan man slet ikke tænke på.”

Solen går sin gang

Udenfor retssalen bruger Steffen en del af sin fritid på at læse nogle af de helt store klassikere fra Dostojevskij til Hemingway, hvor romanen ’Solen går sin gang’ har en helt særlig plads i et forfatterskab, som Steffen har været igennem fra ende til anden. Derudover fylder britisk historie og ikke mindst Winston Churchill i bogreolen.

Og solen kan gå sin gang fra en læseplads i ferielejligheden i Spanien, hvor mobiltelefon og mails bliver sat på pause for en stund. For som Steffen siger, ved at citere et stort dansk koryfæ:

"Så’n en tidlig søndag morgen er der ingen brug for mig" (John Mogensen).

Fødselsdagen skal i øvrigt fejres sammen med familie og venner.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREVE

Mere end 20.000 personer abonnerer på vores nyhedsbreve og modtager løbende vores juridiske nyheder og publikationer. Nyhedsbrevene giver også et overblik over vores kurser, webinarer og netværksmøder, og fra tid til anden indeholder de information om særlige arrangementer inden for de områder, du interesserer dig for. Vi ser frem til at dele vores viden om juridiske emner med dig.