Fødselsdagsportræt: En livslang fascination af det internationale samarbejde

Passionen er ikke til at tage fejl af. Men hvor den måske tidligere først og fremmest blev tændt af komplekse og principielle sager, taler advokat og partner Rass Holdgaard i dag lige så passioneret om værdien af begejstring, forskellighed, samarbejde og korpsånd. Den 8. januar fylder han 50 år.

Passionen er ikke til at tage fejl af. Men hvor den måske tidligere først og fremmest blev tændt af komplekse og principielle sager, taler advokat og partner Rass Holdgaard i dag lige så passioneret om værdien af begejstring, forskellighed, samarbejde og korpsånd. Den 8. januar fylder han 50 år.

En central EU-rådgiver for den danske stat

”Jeg vidste tidligt, at jeg ville arbejde med EU og internationale forhold,” fortæller dagens fødselar.

Om det skulle være som forsker, embedsmand, advokat eller noget helt andet var mindre afgørende. Han erhvervede sig en ph.d., var embedsmand i både Justitsministeriet og Udenrigsministeriet, og siden 2010 har han været partner hos Poul Schmith/Kammeradvokaten.

De seneste 10-15 år har Rass særligt beskæftiget sig med EU’s statsstøtteregime som rådgiver for den danske stat bl.a. under finanskrisen, covid-19-krisen og senest energikrisen i kølvandet på krigen i Ukraine. Han har også været en central EU-rådgiver for regeringen i forbindelse med de retlige og finansielle udfordringer, som bl.a. Femern, Post Danmark og SAS har oplevet de seneste år.

For Rass er EU-statsstøtteretten et fascinerende og unikt retsområde, som kræver både teknisk forståelse og indsigt i EU’s institutioner og politikker. Og så er det ikke mindst et område, som har udviklet sig betydeligt igennem de seneste årtiers kriser i Europa.

Sager kan være vigtige af mange årsager

Rass beskæftiger sig dog også med meget andet end statsstøtte. Han har bl.a. repræsenteret Justitsministeriet i den meget omtalte logningssag og Udenrigsministeriet i sagerne om de mødre og børn, der har opholdt sig i lejre i Syrien. Ved EU-Domstolen har han ført en række politisk følsomme sager for Udlændinge- og Integrationsministeriet om udlændingereglernes og statsborgerskabsreglernes forenelighed med EU-reglerne:

”I EU-teamet har vi sager, som handler om kompleks økonomisk regulering, store transportinfrastrukturer og virksomheder til mange mia. euro, og vi har sager, som handler om konkrete menneskers liv, f.eks. om deres statsborgerskab eller ret til at komme til eller blive i Danmark. Modparterne er meget forskellige og har meget forskellige ressourcer. Uanset om sagen handler om økonomi, politiske principper eller konkrete menneskeskæbner, skal vi være vores rolle som det offentliges advokat bevidst. Vi skal gøre vores bedste for at samarbejde med vores modparter og domstolene og sætte os ind i sagen fra deres perspektiv.”

I frontlinjen, når EU-retten udvikles

Rass trækker ofte i advokatkappen og træder op foran EU-Domstolens dommere i Luxembourg for at procedere den danske stats interesser. Og det er en helt særlig oplevelse, som Rass stadig fascineres af:

”Det er helt anderledes kompakt og intenst end ved de danske domstole. Der er ofte meget på spil, når medlemsstaterne er uenige med Kommissionen og måske også med EU-Domstolens tidligere domme. Man fornemmer virkelig, at man er med ude ved frontlinjen, hvor jura, politik og forskellige kulturer løber sammen. Det er et fascinerende miljø – og så er det en helt anden procesform, som er meget mere interaktiv og konfrontatorisk.”

Netop EU-Domstolens procesform, som kræver et grundigt forarbejde, er noget, Rass værdsætter:

”At forberede og gennemføre en retssag ved EU’s domstole er enormt spændende. For advokaten handler det først og fremmest om at prøve at forudsige, hvad Domstolen vil interessere sig for, hvilke spørgsmål der vil blive stillet, og hvor vores egne svage punkter i sagen kunne være. Jeg har altid et beredskab af præcise, kortfattede svar på de mange spørgsmål, jeg forestiller mig, der måtte komme, og som vi typisk kun får 30-60 sekunder til at formidle – længere tid giver EU-Domstolen ikke. Det er en stor kommunikativ opgave. Det er sjovt, og man mærker, at adrenalinen kører.” 

Et stærkt fællesskab med faglig begejstring

Som leder af Poul Schmith/Kammeradvokatens EU-team har Rass en klar ambition om at skabe motivation gennem faglig begejstring, en stærk korpsånd og plads til forskellighed. EU-teamet består derfor også af en – for et advokatkontor – noget usædvanlig kombination af meget teoretiske og mere praktiske fagligheder, som kommer fra både det offentlige og advokatbranchen.

”Det har været mit mål at opbygge et team, der er fælles om den faglige begejstring for det, vi rådgiver om. Men fællesskabet skal række videre end det. Vi tager meget ansvar i dagligdagen. Det kan give begejstring og motivation, men det kan også hurtigt tynge den enkelte for meget. Derfor lægger jeg stor vægt på, at vi tager ansvaret sammen og kender og forstår hinandens forskelligheder, styrker og svagheder, så ingen føler, at de sidder alene med for store spørgsmål,” fortæller han og fortsætter:

”Det betyder meget for min arbejdsglæde at være i et velfungerende team, hvor vi kan stole på hinanden, og hvor det er et fælles ansvar at komme i mål med de ting, vi sætter os for.”

Familie, fodbold og fordybelse   

Når Rass lukker computeren ned og cykler hjem, er han først og fremmest familiefar med stort F. Megen tid bliver i disse år dedikeret på junior-fodboldbanerne, hvor de to yngste af familiens tre børn tilbringer deres fritid. Når familien pakker kufferterne, går turen ofte til Japan, hvor Rass’ hustru er fra. Derudover nyder han at være vært ved pizzaovnen i sommerhuset, løbeturene og cykelturene i selskab med naboer, venner og kolleger og de stille stunder med al slags litteratur – både akademisk og skønlitterær. Så længe det ikke er managementlitteratur.

Netop hjemvendt fra Japan bliver den runde dag fejret med familien. En større fejring må vente, til de lyse, lune dage atter indtræffer.

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Når du tilmelder dig vores nyhedsbreve, bliver du opdateret på seneste nyt fra de retsområder, som du ønsker at følge. Du får også adgang til kommende kurser, webinarer og arrangementer – alt sammen designet til at holde dig informeret og ajour. Uanset om du er på udkig efter rådgivning, viden eller netværksmuligheder, er vores nyhedsbreve din nøgle til det hele.