Fødselsdagsportræt: Der er noget forfriskende ved en ny sag

Christian Bo Kolding-Krøger, partner og advokat, fylder 40 år den 7. juni. Dagens fødselar er ikke kendt for at opsøge opmærksomheden ved et selskab. Faktisk vil han helst blive hjemme med familien. Men når det gælder hans fag og disciplinen at gå i retten, er man ikke et sekund i tvivl om, at den stilfærdige mand har en mening og en stor juridisk stemme.

Christian Bo Kolding-Krøger, partner og advokat, fylder 40 år den 7. juni. Dagens fødselar er ikke kendt for at opsøge opmærksomheden ved et selskab. Faktisk vil han helst blive hjemme med familien. Men når det gælder hans fag og disciplinen at gå i retten, er man ikke et sekund i tvivl om, at den stilfærdige mand har en mening og en stor juridisk stemme.

Christian Bo Kolding-Krøgers interesse for procesret fik ham til at søge mod Poul Schmith/Kammeradvokaten som nyuddannet advokat. I starten arbejdede han bl.a. med offentlige erstatningsordninger, men har løst sager på tværs af det meste af firmaet og sidder i dag primært med kommercielle tvister for kapitalfonde og andre private kunder.

” Udover at jeg selv fører retssager og rådgiver om kommercielle tvister, er jeg også en seniorressource, der kan hjælpe med at opbygge erfaring i tvisteløsning hos yngre kolleger. Her i firmaet er fokus ikke kun på faglighed, men også meget på at arbejde sammen om at løse sagerne.”

Og netop retssagerne trak allerede i Christian Bo i studietiden.

”Selvom jeg ikke havde nogen forudsætning for at vide, hvad det indebar, så vidste jeg, at jeg gerne ville være en af den slags advokater, som går i retten. Jeg vidste godt, at det ikke var som på tv.”

To streger under et færdigt resultat

Spørger man ind til, hvad det er arbejdet med tvister og retssager kan, så er det de faste rammer men også muligheden for at tænke kreativt.

”Jeg kan godt lide at arbejde inden for nogle rammer, hvor der er klart optrukne linjer. Vi har en fast defineret opgave om at finde en løsning på en tvist, enten i eller uden for retten. For at løse den bedst muligt kræver det en vis kreativ evne at kunne sætte sagen ind i en ramme, der tager højde for både den viden klienten har om sin egen forretning, og den viden jeg har om de juridiske aspekter. Når vi løser en opgave, og særligt, når den falder ud til vores klients tilfredshed, er der en umiddelbar glæde ved sammen at kunne sætte to streger under resultatet. Dagen efter er der så noget forfriskende ved at kaste sig over en ny sag med nyt stof, og vide, at den skal stadig løses i den samme kendte ramme.”

Store sager på skrivebordet

De senere år har Christian Bo primært ført sager om virksomhedshandler og børsnoteringer. Særligt fylder sagen om det civilretlige erstatningsopgør efter OW Bunker A/S børsnotering og konkurs i 2014. Christian Bo har sammen med kolleger arbejdet på den siden 2016, og dens afslutning er ikke nært forestående. I 2024-25 er der berammet 100 retsdage til sagerne.

”De store sager er enormt spændende, det er som at være med i Formel 1 i procesret, og det nørdede element fanger mig. Sagerne har så mange afkroge i både materie og procesførelse, og vi har for eksempel undervejs i OW Bunkersagen formået at få afvist krav mod vores klienter for 2 milliarder, fordi der var plads til at udfordre og nørde procesreglerne.”

Christian Bo var i 2021 konstitueret landsdommer i Østre Landsret og domstolenes kapacitet, og sagsbehandlingstider, er noget, der også påvirker Christian Bos arbejde. Han mener, at digitaliseringen bærer noget af skylden og har været lidt af et to-hovedet monster.

”Digitaliseringen har gjort, at alt materiale er let tilgængeligt uanset, hvor du er. Men har også gjort, at sagerne kan antage et uproportioneret omfang og blive meget mere omfattende og detaljerede end nødvendigt. Det ser vi særligt i de store kommercielle tvister, hvor ekstrakter nemt rammer 30.000 sider. Med få klik kan man smide tusindvis af sider på en sag, hvor man før i tiden skulle levere alt på papir. Dengang ville man måske som advokat helst før end senere foretage en mere finkæmmet sortering af det, der blev sendt til retten og modparten. Jeg håber, at processen ved domstolene kan blive hurtigere og omfanget af dokumenter kan lande på et niveau, hvor alle, både parter og dommerne, har en reel mulighed for at tage materialet ind og fokusere på det væsentlige.”

Når Christian Bo træder ud af retslokalet eller kontoret og holder fri, er der ingen slinger i valsen i forhold til, hvordan han prioriterer sin tid.

”Jeg er godt til at ’slukke for arbejdet’, når jeg holder fri. Jeg prioriterer at bruge tiden med min hustru og vores to børn på seks og otte, så fritid er for mig familietid. Faktisk er jeg i virkeligheden nok ret kedelig og almindelig. Jeg kan lide at falde i søvn på sofaen og har intet problem med at spise havregryn til aftensmad, når børnene har krævet hvid pasta, pølsehorn og pizzasnegle fem dage i træk. Jeg elsker til gengæld at lave god mad i weekenden.”

Fødselsdagen skal ”fejres” i Sø- og Handelsretten ved afvikling af dag 25 ud af 37 i en kommerciel erstatningssag og senere på sommeren rigtigt med familien i baghaven.

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Når du tilmelder dig vores nyhedsbreve, bliver du opdateret på seneste nyt fra de retsområder, som du ønsker at følge. Du får også adgang til kommende kurser, webinarer og arrangementer – alt sammen designet til at holde dig informeret og ajour. Uanset om du er på udkig efter rådgivning, viden eller netværksmuligheder, er vores nyhedsbreve din nøgle til det hele.