Landsrettens dom
For landsretten påstod kommunen frifindelse, subsidiært formildelse af bødens størrelse.
I landsretten fremlagde kommunen en række nye bilag om systemet og e-mails til medarbejdere med link til awareness om databeskyttelsesforordningen.
Landsretten tiltrådte byrettens konklusion om, at kommunen ikke havde sikret sig et passende sikkerhedsniveau og derved forhindret, at beskyttede adresseoplysninger ikke blev videregivet.
Landsretten stadfæstede således byrettens dom, dog med den ændring, at landsretten forhøjede bøden fra 50.000 kr. til 100.000 kr.
For så vidt angår strafudmålingen bemærkede landsretten bl.a., at straffen for kommunens overtrædelse af databeskyttelsesforordningens artikel 32 ifølge lovens § 41, stk. 3, jf. forordningens artikel 83, stk. 2, skal ske under behørigt hensyn til de skærpende og formildende omstændigheder, der er anført i forordningens artikel 83, stk. 2, litra a – k.
Bøden skal efter forordningens art. 83, stk. 9, under alle omstændigheder være effektiv, stå i rimeligt forhold til overtrædelsen og have afskrækkende virkning. Herudover følger det af straffelovens §§ 80 ff., at der ved straffens fastsættelse skal eller kan lægges vægt på de omstændigheder, der er anført i bestemmelserne.
Landsretten bemærkede også, at der ved vedtagelsen af databeskyttelsesloven er tilsigtet en væsentlig skærpelse af det hidtidige bødeniveau efter den tidligere gældende persondatalov, og at det fremgår af lovens forarbejder bl.a., at bødeloftet for offentlige myndigheder er lavere end for private, hvorfor det også er forudsat, at forhøjelsen af bødeniveauet for offentlige myndigheder skal være lavere henset til offentlige myndigheders særlige situation, hvorefter de efter lovgivningen er pålagt at varetage lovbestemte opgaver, der ikke uden videre i alle tilfælde blot kan standses for derved at bringe en eventuel ulovlig tilstand til ophør.
Herefter anførte landsretten følgende vedrørende den konkrete bødeudmåling:
”Landsretten lægger ved fastsættelsen af bøden på den ene side vægt på, at overtrædelsen – henset til oplysningernes karakter og de mulige konsekvenser af et eventuelt sikkerhedsbrud – må betegnes som alvorlig, men at der på den anden side alene er sket videregivelse af beskyttede adresseoplysninger i ét tilfælde.
Landsretten lægger endvidere vægt på, at [kommunen] selv indberettede det skete til Datatilsynet, og at kommunen efterfølgende har udført relevante bestræbelser på at rette op på forholdene.
Ved vurderingen af den udviste uagtsomhed lægger landsretten vægt på, at risikoen for videregivelse af beskyttede adresseoplysninger uden større tiltag kunne have været reduceret, og at både henvendelsen fra en borger til [kommunens] Tandpleje i juli 2018 og sikkerhedsbruddet den 24. august 2018, som [kommunen] samme dag indberettede til Datatilsynet, burde have skærpet kommunens agtpågivenhed i forhold til behandlingen af beskyttede adresseoplysninger.”
Efter en samlet vurdering af sagens omstændigheder, og under hensyn til den tid, der var forløbet, siden forholdet blev begået, fastsætte landsretten bøden til kr. 100.000,-.