EU-formandskab – hvad og hvorfor?
Under EU-formandskabet kommer Danmark for ottende gang siden vores tiltrædelse til at stå i spidsen for Rådet for Den Europæiske Union (Rådet), som sammen med Europa-Parlamentet udøver den lovgivende funktion i EU.
Rådet – også kaldet Ministerrådet – består af ministre fra hver medlemsstat, alt efter hvilket politikområde der skal drøftes. F.eks. kan Rådet bestå af transportministre, landbrugsministre eller miljøministre, og Danmark kommer under sit formandskab til at lede alle Rådets sammensætninger – på nær Rådet for Udenrigsanliggender, som består af medlemsstaternes udenrigsministre. Dette råd ledes nemlig altid af EU’s udenrigschef, som i øjeblikket er estiske Kaja Kallas.
Danmarks overtagelse af formandskabet for Rådet sker som følge af EU-traktaten, som fastslår, at formandskabet varetages af medlemsstaterne på grundlag af en ordning med ligelig rotation. Af ordningen følger, at formandskabet hvert halve år roterer mellem medlemsstaterne, som i samarbejde med den tidligere og den efterfølgende formandsmedlemsstat planlægger rammerne og prioriteringerne for den kommende periode. Samarbejdet mellem de tre på hinanden følgende formandsmedlemsstater kaldes også for formandskabstrioen, og ordningen er en praktisk måde at sikre kontinuitet og glidende overgange mellem de forskellige medlemsstaters formandsskabsperioder.
Den nuværende formandskabstrio består af Polen, Danmark og Cypern .
Formandskabets arbejde har sit centrum på Danmarks EU-repræsentation i Bruxelles, men vil også i stor grad udspringe fra Danmark i forbindelse med afholdelse af ceremonier, topmøder og forhandlinger. Over det kommende halve år vil tusindvis af politikere, embedsmænd og andre aktører derfor slå vejen forbi i København, Aarhus og andre danske byer i forbindelse med de mange møder.
Det danske formandskabs hovedopgaver er at lede arbejdet i Rådet og dets arbejdsgrupper, sikre fremdriften i forhandlinger og forsøge at være en neutral mægler mellem medlemsstaterne i tilfælde af uenigheder. Samtidig skal formandskabet sikre et velfungerende samspil med Europa-Kommissionen og Europa-Parlamentet, der som hhv. udøvende og lovgivende institution også spiller en afgørende rolle ved udviklingen af politikker og vedtagelse af lovgivning i Unionen.
Som formand for Rådet kommer Danmark ikke til frit at kunne fastsætte dagsordner eller diktere beslutninger uden inddragelse af de øvrige medlemsstater. Men formandsskabsrollen giver alligevel Danmark mulighed for at have langt mere indflydelse på prioriteringerne og den politiske retning, end når danske ministre blot indtager deres sædvanlige roller som medlemmer af Rådet.