Talentnetværket

At netværke handler ikke kun om egne interesser

Arbejdet som jurist påvirkes meget af gode relationer. Både internt blandt kolleger og eksternt blandt kunder og samarbejdspartnere. Advokat og partner Thomas Dithmer svarer her på spørgsmål om netværk og relationer.

Folk taler altid om netværk. Er det ikke længere nok bare at være god til sit fag?

”Det korte svar er, at det er nødvendigt, men ikke altid tilstrækkeligt. At styrken kun ligger i det faglige, er også en relativ simpel forståelse af, hvad det vil sige at være en god advokat. Fagligheden er den base, man skal stå på, men det at være advokat er mere end dét, og man skal også kunne tænke i netværk og relationer. Det er i hvert fald svært at agere uden.”

Forstår du, hvis nogen bliver trætte af at høre om netværk?

”Jeg ved, at nogen jo nærmest ikke kan tåle at høre ordet netværksarrangement. Men så kald det relationer eller noget andet i stedet, for det gælder for de fleste, at så snart du skal have noget til at fungere med andre, så er relationen altafgørende. Jeg tror også, at tiden med corona for mange har tydeliggjort, hvor vigtige vores relationer er for arbejdsglæde og trivsel – både de interne og de eksterne relationer”

Kan det ligefrem betyde mere end det faglige?

”Når man er advokat, kan man aldrig gå på kompromis med fagligheden. Den skal være på højeste niveau. Men der er lavet undersøgelser, der underbygger, at kundeoplevelsen er helt central, når det kommer til at vælge rådgiver, og det siger noget om, hvor vigtigt det er, at relationen fungerer, når man skal levere en ydelse.”

Hvor målrettet skal man være i sin opbygning af netværk?

”Opbygning af netværk behøver ikke at have et kortsigtet, konkret mål, og jeg synes, at man med fordel kan kigge langsigtet og mere bredt på det. Man ved aldrig, hvornår man får brug for sit netværk, og ofte opstår der muligheder, man ikke kan se på forhånd. Det afgørende er, at det skal handle om begge parters interesse; at begge parter får noget ud af relationen. Man skal derfor tænke væk fra den kortsigtede sælgerrolle.”

Hvordan undgår man at blive fanget i sælgerrollen, hvis det er ens egne behov, der driver en?

”Det kan man gøre på mange måder, men det afgørende er, at der er værdi for begge parter – ellers er relationen ikke bæredygtig. Man kan også skabe relationer ved at forbinde andre. Det behøver ikke nødvendigvis at være med et konkret job eller en konkret forretning for øje, men det kan det jo være. Måske har man en kammerat, som er rigtig god til IT, økonomi eller noget tredje, man kan forbinde med en person i sit netværk, der har brug for at vide noget om det. Den slags er også personligt tilfredsstillende, for folk bliver jo glade og taknemmelige, hvis det hjælper dem på vej. Og de husker én for det.”

Var du bevidst om at skabe netværk, mens du selv studerede?

”Da jeg selv læste, skabte jeg et stort netværk som følge af, at jeg var meget aktiv på studiet, hvor jeg bl.a. underviste, var chefredaktør på jura-bladet, spillede på fodboldholdet osv. Det var derfor næsten svært at undgå at få et stort netværk, men det var ikke noget, jeg tænkte nærmere over, og jeg havde ikke nogen form for struktur på det. Netværket gavner mig i dag, men jeg kunne godt tænke mig at have været endnu bedre til at fastholde nogle af de relationer, der opstod på studiet.”

”Derfor vil jeg også give det råd med, at man ikke må undervurdere betydningen af at skabe relationer allerede i studietiden og – lige så vigtigt – fastholde dem efterfølgende, selvom det kan være sværere, når man ikke har den fælles ramme, som studiet skaber. Det kræver lidt arbejde, og det er meget godt at vænne sig til det.”

Har du gode råd til studerende, som synes, de har et forkert eller for lille netværk?

”Man skal ikke være bange for at tage kontakt til folk. Hvis man har en reel, interesseret og gerne faglig approach, er det de fleste, der tager venligt imod. Og det værste, der kan ske ved at prøve, er, at man får et pænt nej. Men selvfølgelig skal man prøve at se, om der er mening i det på begge sider af bordet.”

’”Det er en god idé at begynde at tænke over det allerede på studiet: Hvilket netværk og hvilke relationer har jeg, og hvad vil jeg gerne have? Det kan f.eks. være alt fra tidligere studiegrupper til nogen, der dropper ud for at læse Statskundskab eller noget andet. Der kan man godt tænke i at holde kontakten. Så uden at det hele behøver at være med et mål for øje, kan man godt være bevidst og have en lidt mere struktureret tilgang til det. Det kræver lidt arbejde, men man bliver enormt glad for det på sigt.”

”Det er en pointe i sig selv, at man ikke lige ved, hvad det skal bruges til. Hvis vi ikke kan få noget professionelt ud af hinanden nu, kan vi måske senere. Det ville jeg gerne have været endnu mere bevidst om, da jeg selv læste på kandidatstudiet.”

Hvad betyder det for dig selv at have et godt netværk?

”Det simple svar er, at det styrker forretningen og dét, vi laver, for der er jo relationer på spil i alle vores samarbejdsflader. Men det er for snævert kun at se på det forretningsmæssige perspektiv.”

”For mig personligt betyder de interne relationer f.eks. også utrolig meget. Nogle gange mere end de eksterne. For at levere et godt produkt til kunden skal de, der står bag det, også fungere gnidningsfrit sammen. Det handler også om møder, der gennemføres mere effektivt, og dialoger, der bliver nemmere af, at man kender dem, man arbejder sammen med. Så det er vigtigt ikke kun at tænke udadrettet.”

”Vi siger ofte til yngre kræfter i huset, at det er vigtigt at huske, at det at kende folk ikke kun handler om at skabe potentielle kunder. De gode interne arbejdsrelationer er også ekstremt vigtige.”

Har du erfaring med gode ting, som er opstået alene ud fra digitale netværk, f.eks. LinkedIn?

”Ja, begge veje. Både med mig som afsender og omvendt. Her er vi tilbage ved, at man skal forfølge noget reelt. Begge parter skal synes, at det er meningsfuldt. Ellers bliver det telefonsælgeragtigt, og det dur ikke.”

”Til yngre studerende vil jeg sige, at det er vigtigt at lave en LinkedIn-profil, der er brugt tid på, så den afspejler, hvad man laver, og hvad man interesserer sig for - og at man tænker over at bruge den. F.eks. kan man lave grupper med studerende på samme niveau eller andre interessefællesskaber. Vores eget talentnetværk er også et eksempel på det.”

”Hvis man ikke vil bruge LinkedIn, skal man nok give det en ekstra tanke i en professionel sammenhæng, da alle har det, og det sender næsten et signal ikke at have det.”

Om Poul Schmith/Kammeradvokatens talentnetværk

  • Vi dyrker en høj grad af kontakt til studiemiljøet. Vi prioriterer at hjælpe nye talenter på vej gennem netværk og arrangementer, hvor vi stiller vores erfaring til rådighed.

  • Vores talentnetværk er en eksklusiv platform, hvor dygtige, unge profiler med ambitioner, drive og potentiale kan sparre med erfarne advokater og udvide deres professionelle netværk.

  • Via netværket bidrager vi med indsigt i alt det, der ligger ud over juraen. Vi beskæftiger os bl.a. med, hvordan et stærkt netværk og en god forretningsforståelse kan supplere fagligheden og gøre dig til en bedre advokat og rådgiver.

Læs mere og søg om optagelse i Poul Schmith/Kammeradvokatens talentnetværk her. 

TALENTNETVÆRKET: FÅ GAVNLIG VIDEN OG ET STØRRE NETVÆRK

Læs mere