AI-uddannelsen

Responsible AI Governance & Compliance

Poul Schmith/Kammeradvokaten udbyder i samarbejde med DTU Compute uddannelsen Responsible AI Governance & Compliance. Uddannelsen klæder dig på til at kunne identificere og håndtere de centrale regler, problemstillinger og risici forbundet med udvikling og anvendelse af løsninger baseret på kunstig intelligens (AI). Det gælder bl.a. reglerne i databeskyttelsesforordningen (GDPR) og den nye AI-forordning om anvendelse af løsninger baseret på AI i praksis. Uddannelsen er relevant for alle, der arbejder med AI-løsninger og compliance i virksomheder eller hos offentlige myndigheder. Du undervises af førende eksperter på området, herunder Allan Frank, it-sikkerhedsspecialist og cand.jur., Datatilsynet, og undervisningen gøres levende gennem cases og konkrete værktøjer og skabeloner.

Grafik til AI-uddannelsen Responsible AI Governance and Compliance

Poul Schmith/Kammeradvokaten udbyder i samarbejde med DTU Compute uddannelsen Responsible AI Governance & Compliance. Uddannelsen klæder dig på til at kunne identificere og håndtere de centrale regler, problemstillinger og risici forbundet med udvikling og anvendelse af løsninger baseret på kunstig intelligens (AI). Det gælder bl.a. reglerne i databeskyttelsesforordningen (GDPR) og den nye AI-forordning om anvendelse af løsninger baseret på AI i praksis. Uddannelsen er relevant for alle, der arbejder med AI-løsninger og compliance i virksomheder eller hos offentlige myndigheder. Du undervises af førende eksperter på området, herunder Allan Frank, it-sikkerhedsspecialist og cand.jur., Datatilsynet, og undervisningen gøres levende gennem cases og konkrete værktøjer og skabeloner.

Dit udbytte

Som deltager på uddannelsen opnår du følgende:

  • Overblik og forståelse for de relevante regler for udvikling og anvendelse af AI-løsninger i praksis fra førende eksperter med erfaringer fra konkrete projekter.
  • Kortlægning og viden om de centrale risici samt gode råd til, hvordan man kan håndtere dem.
  • Træning i anvendelse af konkrete værktøjer og skabeloner, som du efterfølgende kan bruge i din egen organisation, f.eks. skabelon til konsekvensanalyse vedrørende databeskyttelse, kravkatalog m.v.
  • Mulighed for sparring og faglig ajourføring på efterfølgende gratis event.
  • Sparring og netværk med øvrige deltagere indenfor området.

Udtalelser fra tidligere deltagere

"Yderst tilfreds med kursets indhold - relevant og aktuelt. Det er min oplevelse, at underviserne kom godt omkring AI og de juridiske problemstillinger, det giver anledning til.

Fuldt ud tilfreds. Meget relevante emner og oplæg.

Yderst kompetente undervisere, der alle var dygtige til at formidle deres viden. Derudover var der god stemning mellem undervisere og kursister, hvilket også var med til at gøre det til to vellykkede dage.

Jeg har deltaget på begge forløb – Foundation og Practitioner – og jeg synes, at de har givet mig rigtigt meget med, og de supplerede hinanden fint. Heldigvis ikke meget overlap og gentagelser.

UDDANNELSE I TO NIVEAUER – FOR GENERALISTEN OG PRAKTIKEREN

Uddannelsen er opdelt i niveauerne: 'Foundation' og 'Practitioner', og det er op til dig, om du ønsker begge niveauer, eller om du blot foretrækker et af dem.

Foundation-niveauet giver det nødvendige overblik over og forståelse for, hvad kunstig intelligens (AI) er, hvordan AI fungerer og kan anvendes til at skabe værdi i praksis, samt de centrale regler i navnlig databeskyttelsesforordningen og AI-forordningen om ansvarlig anvendelse af AI-løsninger. Samtidig får du indblik i de centrale risici forbundet med brugen af AI-løsninger, og hvordan man kan håndtere disse på en effektiv måde.

Foundation er derfor relevant for bl.a. databeskyttelsesrådgivere (DPO’ere), personer der skal arbejde i en DPO-lignende rolle eller tæt sammen med en DPO, it-ansvarlige, it-sikkerhedschefer (CIO/CISO), Compliance Officers, Legal Counsels, Contract Managers, andre jurister, rådgivere, og informationssikkerhedsfolk, samt udviklere, brugere og procesejere fra forretningen.

Practitioner-niveauet klæder dig på til at implementere konkrete compliance-tiltag i praksis, herunder implementering og vedligeholdelse af et Responsible AI Governance og Compliance-program, udarbejdelse af konsekvensanalyser (DPIA) og Fundamental Rights Impact Assessments i AI-projekter, implementering af Privacy by Design og by Default og grundlæggende AI-principper i AI-løsninger, samt håndtering af kontraktuelle forhold ved anskaffelse af AI-løsninger.

Målgruppen for Practitioner omfatter bl.a. databeskyttelsesrådgivere (DPO’ere), personer der skal arbejde i en DPO-lignende rolle eller tæt sammen med en DPO, it-ansvarlige, it-sikkerhedschefer (CIO/CISO), Compliance Officers, Legal Counsels, Contract Managers eller andre jurister, rådgivere, og informationssikkerhedsfolk.

Datoer for afholdelse - Foundation

Foundation, 12.-13. november 2024 - afholdt

Se mere og tilmeld dig her.

Foundation, august 2024 - afholdt

Dette forløb er afholdt.

Foundation, marts 2024 - afholdt

Dette forløb er afholdt.

Foundation, november 2023 - afholdt

Dette forløb er afholdt.

Datoer for afholdelse - Practitioner

Practitioner, 05.-06. december 2024

Se mere og tilmeld dig her.

Practitioner, september 2024 - afholdt

Dette forløb er afholdt.

Practitioner, marts 2024 - afholdt

Dette forløb er afholdt.

Practitioner, december 2023 - afholdt

Dette forløb er afholdt.

Uddannelsens indhold

De detaljerede læringsmål og undervisningsindhold for modulerne på Foundation og Practitioner kan ses i folderen her.

Hent PDF

SPARRING OG FAGLIG OPDATERING PÅ OPFØLGNINGSEVENT

Udviklingen og anvendelsen af AI-løsninger hos virksomheder og offentlige myndigheder er i hastig og kontinuerlig udvikling. Tilsvarende kommer der løbende nye domme, vejledninger og afgørelser fra domstolene og tilsynsmyndighederne på området.

Som deltager på Foundation og/eller Practitioner har du derfor mulighed for at deltage på et gratis opfølgningsevent, hvor du kan blive fagligt opdateret på de seneste udviklinger. Du får på eventet også mulighed for at få sparring på de problemstillinger, som du har mødt i din organisation i arbejdet med at sikre compliance med reglerne.

PRAKTISK INFORMATION

HVAD KOSTER UDDANNELSEN?

Foundation-delen koster kr. 14.000,- ekskl. moms.

Practitioner-delen koster kr. 14.000,- ekskl. moms.

Ved køb af både Foundation og Practitioner er den samlede pris kr. 25.000,- ekskl. moms.

HVOR FOREGÅR UDDANNELSEN?

Uddannelsen foregår med fysisk deltagelse hos Poul Schmith/Kammeradvokaten i København.

MATERIALER OG KURSUSBEVISER

Alle deltagere modtager kursusmateriale og et kursusbevis.

Q&A om uddannelsen

Hvorfor opdelingen mellem Foundation og Practitioner?

På Foundation-delen er læringsmålene, at deltagerne opnår det nødvendige overblik over og forståelse for, hvad AI er, hvordan AI fungerer og kan anvendes til at skabe værdi i praksis, samt de centrale regler i navnlig databeskyttelsesforordningen og AI-forordningen om anvendelse af AI-løsninger. Samtidig får du indblik i de centrale risici forbundet med brugen af AI-løsninger, og hvordan man kan håndtere disse risici.

På Practitioner-delen er ambitionen, at deltagerne skal kunne implementere konkrete compliance-tiltag i praksis, herunder implementering og vedligeholdelse af et Responsible AI Governance og Compliance-program, udarbejdelse af konsekvensanalyser (DPIA) og Fundamental Rights Impact Assessments i AI-projekter, implementering af Privacy by Design og by Default og grundlæggende AI-principper i AI-løsninger, samt håndtering af kontraktuelle forhold ved anskaffelse af AI-løsninger.

Hvem er målgruppen for Foundation?

Foundation er for alle, der arbejder med AI-løsninger, og som har behov for grundlæggende overblik over og forståelse for bl.a.:

  • Hvad AI er,
  • hvor AI kan anvendes i praksis til at skabe værdi,
  • de centrale regler i bl.a. databeskyttelsesforordningen og AI-forordningen om anvendelse af AI-løsninger, samt
  • forståelse af de centrale risici forbundet med brugen af AI-løsninger, og hvordan man kan håndtere disse risici.

Målgruppen omfatter navnlig databeskyttelsesrådgivere (DPO’ere), personer der skal arbejde i en DPO-lignende rolle eller tæt sammen med en DPO, it-ansvarlige, it-sikkerhedschefer (CIO/CISO), Compliance Officers, Legal Counsels, Contract Managers, andre jurister, rådgivere, og informationssikkerhedsfolk, samt udviklere, brugere og procesejere fra forretningen.

Hvem er målgruppen for Practitioner?

Practitioner er for personer, der skal arbejde specialiseret med databeskyttelse, AI-forordningens regler og sikkerhed ved udvikling, anvendelse og anskaffelse af AI-løsninger, og som skal kunne håndtere og analysere reglerne og risiciene i praksis, herunder bl.a.:

  • Implementering og vedligeholdelse af et Responsible AI Governance og Compliance-program,
  • udarbejdelse af konsekvensanalyser (DPIA) og Fundamental Rights Impact Assessments i AI-projekter,
  • implementering af Privacy by Design og by Default og grundlæggende AI-principper i AI-løsninger, samt
  • håndtering af kontraktuelle forhold ved anskaffelse af AI-løsninger.

Målgruppen omfatter navnlig databeskyttelsesrådgivere (DPO’ere), personer der skal arbejde i en DPO-lignende rolle eller tæt sammen med en DPO, it-ansvarlige, it-sikkerhedschefer (CIO/CISO), Compliance Officers, Legal Counsels, Contract Managers eller andre jurister, rådgivere, og informationssikkerhedsfolk.

Skal man være jurist for at kunne tage uddannelsen?

Nej. Der er ikke egentlige krav til deltagernes uddannelsesmæssige forudsætninger for at tage uddannelsen. Vi anbefaler dog som udgangspunkt, at man først tager Foundation for at få et grundlæggende overblik over AI og reglerne herom, hvis man ønsker at tage Practitioner.

Skal man have stor teknisk viden om AI for at kunne tage uddannelsen?

Nej. På Foundation bliver deltagerne undervist i grundlæggende spørgsmål såsom, hvad AI er, hvordan AI trænes og fungerer, samt hvor AI med fordel kan anvendes i praksis. Se nærmere om undervisningens indhold og læringsmål i folderen her.

Behøver man at tage både Foundation og Practitioner?

Nej, man kan frit vælge mellem de to dele alt efter ens behov og ønske. Vi anbefaler dog som udgangspunkt, at man først tager Foundation for at få et grundlæggende overblik over AI og reglerne herom, før man tager Practitioner.

Modtager man et kursusbevis for deltagelse på uddannelsen?

Ja. Alle deltagere modtager et kursusbevis som dokumentation for gennemførelse af Foundation og/eller Practitioner.

Hvor mange lektioner tæller Foundation og Practitioner efter reglerne om obligatorisk efteruddannelse for advokater?

Foundation og Practitioner består hver især af to fulde undervisningsdage af minimum 7 lektioner, der tæller med som obligatorisk efteruddannelse for advokater efter reglerne herom. Det vil derfor være muligt at få udleveret et kursusbevis og et kursusprogram, der dokumenterer antallet af lektionerne.

Foregår undervisningen på dansk eller engelsk?

Undervisningen på både Foundation og Practitioner foregår på dansk. Kursusmaterialet er ligeledes på dansk.

Øvrige spørgsmål

Øvrige spørgsmål vedrørende uddannelsen kan rettes til partner, advokat Martin Sønnersgaard via mso@poulschmith.dk.

Fakta om AI-reglerne og risici

Brug af AI indebærer både juridiske og forretningsmæssige risici
  • Databeskyttelsesforordningen (GDPR) er i dag den primære retlige ramme for brug af løsninger baseret på kunstig intelligens (AI), hvor der behandles personoplysninger.

  • Brugen af AI-løsningerne medfører ofte alvorlige risici som f.eks. manglende retligt grundlag til at træne løsninger, utilstrækkelig transparens af løsningen, ulovlig forskelsbehandling, manglende menneskelig kontrol eller utilstrækkelig sikkerhed m.v.

  • Virksomheder og myndigheder, der anvender AI-løsninger, skal allerede i dag lave skriftlige konsekvensanalyser vedrørende databeskyttelse for at dokumentere lovligheden og håndtere risiciene.

  • Samtidig skal de screene AI-løsningerne for, om databeskyttelsesreglerne er indtænkt i løsningsdesignet (Privacy by Design), og kravene skal følge med i kontrakterne med leverandørerne. Ansvaret for overholdelse af reglerne kan ikke udliciteres til leverandørerne – og det er dyrt og ærgerligt at skulle redesigne en AI-løsning i drift.

  • Vi ser tillige et stigende antal tilsynssager og afgørelser fra bl.a. Datatilsynet, der for alvor har fået øje på behovet for at sikre, at organisationer, som anvender AI, lever op til lovkravene. Risikoen er bødestraffe og forbud mod at anvende løsningerne.

  • Det er derfor afgørende, at organisationen kan afdække og håndtere risiciene, og sikre en robust AI-løsning, hvor lovligheden kan dokumenteres, samtidig med at det forretningsmæssige behov realiseres.
Forberedelserne til den nye AI-forordning starter allerede nu
  • Den nye AI-forordning er vedtaget og vil de facto fungere som en generel ”grundlov” for udbud og anvendelse af AI-løsninger, der gælder i tillæg til GDPR.

  • AI-forordningen indeholder bl.a. forbud mod visse anvendelser af AI, omfattende krav til højrisiko-AI-systemer, pligt til at sikre transparens og foretage konsekvensvurderinger af anvendelse af løsningerne.

  • Samtidig er der lagt op til bl.a. mulighed for forbud og store bøder på op til 7 pct. af global årlig omsætning for overtrædelse af reglerne.

  • Udbydere og brugere af AI-løsninger vil derfor bl.a. skulle forholde sig til, om deres AI-løsning er forbudt, om de har designet løsningen på en sikker måde og med en høj træfsikkerhed, lave konsekvensvurderinger for at identificere og håndtere risici, lave interne complianceprogrammer og uddanne medarbejdere m.v.

  • Det er en betydelig opgave, og det er vigtigt at komme i gang i god tid med at:
    - Identificere organisationens AI-løsninger og de retlige krav,
    - indtænke kravene i løsningsdesign og kontrakter med leverandører samt
    - udarbejde interne politikker og procedurer for overholdelse af reglerne.

Udtalelse fra Jan Madsen, professor og direktør på DTU Compute

"På DTU Compute har livslang læring en høj prioritet, og vi arbejder målrettet på at understøtte en samfundsudvikling, der med integritet realiserer digitaliseringens potentialer på en ansvarlig måde. Vi glæder os derfor over partnerskabet med Poul Schmith/Kammeradvokaten om den nye uddannelse ’Responsible AI Governance & Compliance’, hvor nogle af vores førende forskere vil omsætte den nyeste forskningsbaserede teknologiske viden til kompetencer og indsigt i meningsfulde sammenhænge for kursisterne."

Udtalelse fra Martin Sønnersgaard, partner og advokat hos Poul Schmith/Kammeradvokaten

"Jeg er utrolig glad for, at vi har etableret et samarbejde med en stærk partner. Det sikrer, at vi skaber en solid uddannelse om, hvad AI er, og hvordan AI kan bruges til at skabe forretningsmæssig værdi indenfor de retlige rammer i GDPR og den nye AI-forordning, som er lige på trapperne."

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Når du tilmelder dig vores nyhedsbreve, bliver du opdateret på seneste nyt fra de retsområder, som du ønsker at følge. Du får også adgang til kommende kurser, webinarer og arrangementer – alt sammen designet til at holde dig informeret og ajour. Uanset om du er på udkig efter rådgivning, viden eller netværksmuligheder, er vores nyhedsbreve din nøgle til det hele.