Brug af et fotografi i forbindelse med et datasæt til træning af AI krævede ikke fotografens tilladelse

Retten i Hamborg afsagde i efteråret 2024 en dom om brug af et ophavsretligt beskyttet fotografi i forbindelse med såkaldt tekst- og datamining ved frembringelse af et datasæt til træning af AI-løsninger. Dommen kan måske få betydning for fortolkningen af de danske regler på området.

Retten i Hamborg afsagde i efteråret 2024 en dom om brug af et ophavsretligt beskyttet fotografi i forbindelse med såkaldt tekst- og datamining ved frembringelse af et datasæt til træning af AI-løsninger. Dommen kan måske få betydning for fortolkningen af de danske regler på området.

Reglerne om tekst- og datamining i ophavsretligt beskyttet materiale

Det såkaldte DSM-direktiv indeholder regler om tekst- og datamining, der giver mulighed for at træne og udvikle AI-løsninger på ophavsretligt beskyttet materiale uden rettighedshaverens tilladelse. Disse regler er implementeret i både den danske og den tyske ophavsretslov.

Udgangspunktet er, at det er tilladt at foretage tekst- og datamining i ophavsretligt beskyttet materiale uden rettighedshavernes tilladelse, såfremt to betingelser er opfyldt:

  • For det første skal brugeren have lovlig adgang til materialet.
  • For det andet må rettighedshaverne ikke ”på passende vis” have forbeholdt sig retten til at foretage tekst- og datamining. 

Rettighedshaverne kan dog ikke tage forbehold i relation til tekst- og datamining, der foretages af forsknings- og kulturarvsinstitutioner med henblik på videnskabelig forskning. Læs mere om reglerne her.

Første dom om tekst- og datamining

I efteråret 2024 tog retten i Hamborg, som den første domstol i EU, stilling til, hvordan DSM-direktivets regler om tekst- og datamining skal forstås i en konkret sag. Dommen kan tilgås her.

Sagen vedrørte nonprofitorganisationens LAION’s brug af et ophavsretligt beskyttet fotografi i forbindelse med tekst- og datamining ved frembringelsen af et datasæt, der kunne anvendes til træning af AI-løsninger. Det endelige datasæt indeholdt blot et hyperlink til den onlineplatform, hvor fotografiet oprindeligt var gjort tilgængeligt for almenheden, samt metadata om fotografiet. Som et led i processen med at frembringe datasættet havde LAION dog også kopieret fotografiet ved download fra den oprindelige onlineplatform. Dette var sket, uanset at platformen indeholdt følgende forbehold:

 ”You may not use automated programs, applets, bots or the like to access the [website] or any content thereon for any purpose, including, by way of example only, downloading Content, indexing, scraping or caching any content on the website.” 

Rettens resultat

Retten i Hamborg fandt, at LAION kunne bruge fotografiet som sket uden tilladelse fra fotografen og uanset det angivne forbehold, da den konkrete brug var omfattet af den tyske regel om tekst- og datamining til videnskabelig forskning.

Retten lagde i den forbindelse vægt på, at begrebet ”videnskabelig forskning” ikke skal opfattes snævert, og at LAION’s datasæt var offentligt tilgængeligt, gratis og beregnet til forskningsformål.

Selvom forbeholdet på den onlineplatform, hvor fotografiet oprindeligt var offentliggjort, blev irrelevant ved rettens brug af reglen om tekst- og datamining til videnskabelig forskning, fandt retten alligevel anledning til at kommentere forbeholdet. Således anførte retten, at et traditionelt tekstbaseret forbehold for tekst- og datamining formentlig vil kunne anses som værende taget ”på passende vis”. Retten lagde i den forbindelse vægt på AI-løsningers voksende evne til at forstå og behandle traditionel tekst.

En senere dom fra retten i Amsterdam tyder derimod på, at forbehold for tekst- og datamining skal være maskinlæsbare for at kunne anses som værende taget ”på passende vis”.

Konklusion

Selvom dommene blev afsagt efter de tyske og hollandske regler om tekst- og datamining, kan de måske bidrage til forståelsen af de tilsvarende danske regler, da alle reglerne stammer fra DSM-direktivet.

Dommene besvarer dog langt fra alle spørgsmål i relation til reglerne om tekst- og datamining, og i alle tilfælde er den tyske dom desuden anket.

Ønsker du rådgivning vedr. brug af data til træning af AI-løsninger, eller har du i øvrigt spørgsmål til juridiske overvejelser i forbindelse med brug af AI-løsninger, er du velkommen til at kontakte en af vores specialister.

VIL DU VIDE MERE?

Vi udbyder i samarbejde med DTU Compute uddannelsen Responsible AI Governance & Compliance, som giver deltagerne et solidt fundament af AI-færdigheder. Uddannelsen er relevant for alle, der arbejder med AI-løsninger og compliance i virksomheder eller hos offentlige myndigheder. 

På uddannelsen bliver du bl.a. undervist af professor Thomas Bolander og Allan Frank, it-sikkerhedsspecialist og cand.jur., fra Datatilsynet. Du kan læse mere om uddannelsen og tilmelde dig her.

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Når du tilmelder dig vores nyhedsbreve, bliver du opdateret på seneste nyt fra de retsområder, som du ønsker at følge. Du får også adgang til kommende kurser, webinarer og arrangementer – alt sammen designet til at holde dig informeret og ajour. Uanset om du er på udkig efter rådgivning, viden eller netværksmuligheder, er vores nyhedsbreve din nøgle til det hele.